Maatila

Karisalmi

 

Erillään valtatiestä,oman sivutien päässä ovat Karisalmen sukutilan rakennukset. Talouskeskusta ympäröi kaunis puistoalue, jonka yksi sivu rajoittuu Päijänteeseen. Ranta on tällä kohdalla alavaa, havu- ja lehtipuita kasvavaa.

luomutila
Näillä sanoilla alkaa v.1939 ilmestyneessä Suomen sukutilat- kirjassa oleva tilan esittely kotikonnuistamme.

Puistoa en tässä näe, mutta Päijänne edelleen liplattaa tai on jäässä. Maisemat vaihtuvatkin vuodenaikojen mukaan ympärillämme.

Ensimmäinen isäntä, Pekka Niilonpoika, viljeli peltoja 1539-1559 välisenä aikana. Tämän jälkeen vaihtuivat isäntäparit tasaiseen tahtiin. Sukutilan ostimme vuoden 2013 alussa, jolloin tartuimme hankoon ja lapioon ja siitä se taistelu lähti. Olemme tilan 17. isäntäpari.

luomutila jämsä
Terhin vanhemmat harjoittivat lampaiden kasvatusta, joka myöhemmin vaihtui vihannesten jatkojalostukseen, sekä ohessa oli polttopuun myyntiä ja talvisin lumenauraus urakointia. Peltotöitä tietenkään unohtamatta.

Jostain takaoikealta tuli meille ajatus alkaa kasvattamaan Ylämaankarjaa ja samalla siirryimme luomuun koko tilan osalta. Mitä enemmän perehdyimme rotuun, sen tapaan elää ja toteuttaa luontaisia laumaeläimen tapoja, varmistuimme siitä että nämä eläimet on tehty meitä varten ja meidät tehty eläimiämme varten. Syntyi niin sanottu hurahdus Highlandereita kohtaan ja se hurahdus on vaan voimistunut.

Luomutila

Luomuviljely ja ylämaankarja sopivat hyvin yhteen, molemmat palvelevat toisiaan. Eläimemme eivät syö lainkaa viljaa, joten pelloilla kasvaa pääosin heinää eläinten ruoaksi. Luomutilaa ja tilan toimintaa pyrimme kehittämään mahdollisuuksien mukaan.

WP_20140529_023Tervetuloa tilamme kotisivuille!

Terhi, Tero ja rakkaat lapsemme Tuulia, Suvi ja Eeva

Comments are closed