Syvälle sydämeen sattuu

Tämä kulunut viikko on mennyt hyvinkin ristiriitaisissa tunnelmissa. Maanantai-iltana tuli MOT ohjelma, jossa näytettiin videokuvaa muutamalta teurastamolta Suomesta. Ohjelman aikana minua oksetti, itketti, ei tullut sanoja suusta. Aivot löivät tyhjää.. Miten tuo on  mahdollista?? Olemmehan joka kerta vieneet itse eläimen perille asti, odotus tilaan ja muutaman kerran oltu ihan siihen tainnutus hetkeen asti paikalla. Ja jos ei olla oltu, niin olen kysynyt joka kerta perään, että miten eläin käyttäytyi ja oli loppu ajan. Aina olen vastauksen saanut, ja olen uskonut että kaikki on mennyt hyvin. Ja uskon edelleen. Viimeisintä eläintä mikä meiltä lähti, päästiin seuraamaan ihan lihojen leikkaukseen asti. Kaikki meni niin hyvin kuin vain voi olla; ainut ja tärkein asia on meille että eläin ei saa tuntea kipua missään vaiheessa.

Tämä koko keskustelu teurastuksesta on itselleni kova paikka, koska jokaisen eläimen kohdalla joka meiltä lähtee, tulee tippa silmään. Ja kysyn itseltäni uudestaan ja uudestaan että miten minulla on oikeus ottaa joltakin elävältä henki pois. Kysyn tätä kysymystä varmaan hamaan tappiin asti, miksi. Oma järkeni vastaa siihen että kuules Terhi, jos tässä maassa halutaan syödä ruokaa, myös kasveja, jotka nekin elävät ja hengittävät ja jopa viimeisimpien tutkimusten mukaan tuntevat, niin ruokaa on hankittava tavalla tai toisella. Ja mitä kasviin tulee, niin tutkimusten mukaan ne tosiaan tuntevat ja kuulevat.  Niin, ja kasvejahan syödään raakana ja laitetaan elävältä kiehuvaan veteen. Tämä on kaukaa haettu vertaus, mutta ne kasvissyöjät jotka eivät lihaa syö eläinten kärsimysten takia, niin voivat tutustua tähän tutkimukseen kasvien tuntoaisteista. Oli aika mielenkiintoinen kun sitä luin. Kiertelyn ja kaartelun jälkeen päädyn kuitenkin aina siihen vastukseen että jokainen elävä hankkii ruokansa omalla tavalla, liha ja kasvikset ovat peruselintarvikkeita ja ihmisen keho tarvitsee niitä.

Mikään selitys tai teko ei puolusta niiden ihmisten raakoja tekoja teurastamossa, mitä näkyi tv:ssä. Nämä työntekijät olivat ammattitaidottomia tai sairaita, kukaan tervejärkinen ei voi tuottaa eläimelle tuollaista tuskaa.Uskonkin että eniten tämä ohjelma kosketti meitä tuottajia, jotka pitävät eläimistään huolta vuoden ja kellon ympäri, ja toivovat koko sydämestä että jokaisella eläimellä olisi kunniallinen loppu.

Paljon puhutaan myös siitä miten huonosti tuottajat eläimiään kohtelevat, mutta tässä pätee sama asia; joku on aina vialla kun tuollaista sattuu. Toivonkin, että ne jotka tuotantotiloja salaa kuvaavat, ilmoittaisivat siitä heti lähimmälle eläinlääkärille. Eläinten kaltoin kohtelua tapahtuu valitettavasti myös lemmikkieläimille; niitä esim  hakataan, lyödään, jätetään ruokkimatta, pidetään pienissä tiloissa. Kauheaa..

Tämän viikon päätteeksi olen tullut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että meitä elämistä loppuun asti  huolehtivia kasvattajia tarvitaan yhä enemmän. Ja tarvitaan myös lisää ammattitaitoisia teurastajia, ja tilateurastamoita. Ihmisen pitää olla niin viisas että pystyy päättämään eläimen elämän sen tuntematta tuskaa.

Tähän loppuun; meidän viimeisimmässä teurastusreissussa ne teurastamon työntekijät siellä kertoivat meille,  että teurastamon omistaja on sanonut, että se joka käyttää sähköpiiskaa eläimelle niin hän tulee itse sen kokemaan henkilökohtaisesti. Eli siellä se oli kokonaan kiellettyä!!

Meiltä tullut liha on onnellisen eläimen lihaa, ihan siihen loppuun asti. Eläin on saanut elää pitkän elämän, usean vuoden, elänyt lauman kanssa ja tuntenut onnellisuutta. Näille eläimille kun antaa sydämensä, saa sen moninkertaisena takaisin.WP_20150725_15_14_57_Pro

 

2 Comments:

  1. Susanna Partio

    Näin on Terhi. Työskentelin vuosikaudet pohjoissuomalaisessa teurastamossa. Välillä joku ”rambo” sinne eksyi työporukkaan, mutta ne karsiutui nopeasti pois porukasta. Uskon että kyseessä on yleensä joku pimee yksilö joka saa jotain ihme kiksejä eläimen lakkaamisesta.ei voi käsittää. Törkeimmät tapaukset mitä näin niinä vuosina oli oikeastaan kasvattajien taholta. Poliisit kantoi vasikoita autosta ulos, kun eivät omin jaloin jaksaneet teuraskarsinaan kävellä. Kasvattajalla oli ollut viimeiset puoli vuotta parempaa tekemistä kuin eläinten hoito. Mm. viinanjuontia…. Ilo on katsella ikkunasta teidän touhuja, sitä tosiaan tehdään suurella sydämellä.

  2. Mika Seppänen

    Kysyt itseltäsi, miten sinulla on oikeus ottaa elävältä henki pois. Vastaus on yksinkertainen. Sinulla ei ole oikeutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *