Ylämaankarja

YlämaankarjaMiksi juuri Ylämaankarja (Highland Cattle)?

Kun tekee päätöksen aloittaa kasvattamaan ylämaankarjaa, on tärkeintä tietää rodun lähtökohdat ja sen luonteen ominaispiirteet. Rotu on lähtöisin Skotlannin ylämailta, jossa viljelymahdollisuudet ovat minimaaliset. Ylämaankarja on rotuna kestävä kaikin puolin; niukka ravinto ja karu ilmasto tekevät tästä rodusta tietyn tyyppisen elää ja tuottaa jälkeläisiä.
Eettinen tapa elää; vapaana ja kytkemättä, luonnon armoilla olivat juuri ne ominaisuudet jotka kiehtoivat meitä ja päätyminen tähän rotuun oli helppo.

Eläimen  elämä mukailee hyvin pitkälti luonnoneläinten kiertokulkua; emo synnyttää keväällä jälkeläisen ja kasvattaa sitä vierellään n. 7-9 kk jonka jälkeen vasikka vieroitetaan ja emo saa rauhan ennen uutta poikimista. Emon maito on sitä parasta ravintoa vasikalle kasvun alkuvaiheessa.

WP_001286Ylämaankarjan liha on erinomaista pihvilihaa. Juuri tästä hitaasta kasvusta ja luonnollisesta ravinnosta, sekä viileästä kasvuympäristöstä johtuen liha on erityisen maukasta, lyhyt syistä ja marmoroitunutta. Se on vähärasvaista ja väriltään tummanpunaista. Lihassa on vähemmän kolesterolia ja enemmän proteiineja kuin vastaavassa keskiverto pihvilihassa. Mutta näiden arvojen saavuttamiseksi on ensi arvoisen tärkeää pitää kiinni tästä puhtaasta heinäruokinnasta, viljaruokintaan ei ole tämän rodun ruoansulatuskoneistoa tehty.

Rodun kasvattaminen vaatii pitkäjänteisyyttä; sonni saa elää n. 2,5-3 vuotta kunnes saavuttaa hyvän lihapainon. Tehotuotantoon tästä ei siksi ole.
Yksi miinuskin löytyy; kun näitä kasvattaa näinkin pitkään niin niihin kiintyy välillä liiaksi. Mutta kun tietää että eläin on elänyt hyvän ja onnellisen elämän niin itsekin voi hyvin.

Kerromme hyvin mielellämme rodusta lisää, sivuiltamme löytyy palautelaatikko ja yhteystiedot.

Lähde: Suomen Highland Cattle Club

One Comment:

  1. Pingback: Maria Nordin – Kotitalouskriisi

Comments are closed